Ikon som visar att sidan läses in

Tema

Bakning


Utvärdering med barnen

I samtal med barnen framkom att de framför allt beskrev vad de bakade samt hur det smakade. ”Det luktade så gott i huset”, som barnen uttryckte det. De har även pratat om vad som de upplevde var svårt och vad som var lätt, t.ex. måste man ha koll på när det är klart i ugnen, att mäta upp hur mycket det ska vara av de olika ingredienserna, att hälla i bunken, att forma degen osv. Ett bestående intryck var genomgången av ugnen och de olika maskinerna. Det var också en positiv upplevelse att vara i olika grupper och ”hjälpa småttingarna”. De har pratat om olika mått och fått förståelse vad ett recept är.

Personalens utvärdering
 


En av pedagogernas uppgift är just att se varje barns förutsättningar och behov. Det framgår av både skolans och förskolans läroplan. Förutsättningar och behov är kopplat till mognad och det vi tittar på är framför allt hur barnen kan samspela och stärka varandra t.ex. att placera kompisar i samma grupp. Vi har haft olika grupper utefter vad vi gjort i temat. Därför får barnen fungera i olika grupper och samspela på olika sätt. Det är en viktig grund för den fortsatta utvecklingen av sitt jag; att kunna orientera sig i gruppen och i varandra, att förstå andras sätt att vara och tänka, att kunna leka med stora och små, att skapa nya vänner, att kunna argumentera, att förstå sig själv och sin omvärld. Sedan är det också så att vi konstruerat grupper om det t.ex. är så att man inte varit här och kunnat delta i det vi har gjort, då måste vi hålla koll på vilka som har fått pröva vad, t.ex. när vi bakade, så att alla får en chans att göra det. Gruppkonstruktion handlar också om att få se barnen i olika sammanhang och därmed kunna följa deras utveckling i de olika förmågorna som vi arbetar med.
Vi tycker att vi har fått se barnen i olika sammanhang under temat som gjort att vi får en bredare bild av deras utveckling. De har varit engagerade i temat och visat intresse för de olika delarna. Rent organisationsmässigt tar vi lärdom av det som vi personal emellan kan förbättra. Vi anser att vi har arbetat utefter de läroplansmål som vi fastställde i samband med planeringen av temat.

LEKFÖRMÅGA (Lek är barnets ”arbetsmetod” för att förstå sin omvärld och sig själv.)
• Vattenlek med olika mått. Pröva och testa hur mycket de olika måtten är.
• Bearbetat de olika delarna som bakning innehåller.

SAMARBETSFÖRMÅGA (Lärandet sker aktivt i SAMARBETE och SAMSPRÅK i olika gruppkonstellationer.)
• Arbetat i blandade grupper.


PROBLEMLÖSNINGSFÖRMÅGA
• Testat hur ugnen fungerar och de olika maskinerna.
• Hur många ingredienser som ska användas och hur mycket.


KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA
• Läst recept med hjälp av bilder.
• Diskuterat sig fram till hur man ska göra.


MOTORISK FÖRMÅGA
• Format deg utefter vad som skulle bakas.


ORIENTERINGSFÖRMÅGA (Miljöns utrymme, möblering och material utmanar/signalerar till olika former av aktiviteter.)
• Varit i köket på Linden och i öppna barnverksamhetens kök.

KREATIV FÖRMÅGA
• Bakat med playdoo och format olika figurer.


PERCEPTIV FÖRMÅGA (Vi tar in omvärlden med våra SINNEN.)
• Känt den goda lukten som sprids i huset av bakning.
• Smakat på det som vi har bakat.


 

Lindgårdsskolans skolexpedition     Adress: Kyrkvägen 7 (Box 2012) 737 02 Fagersta     Telefon: 0223-434 49